Cruise Argus

Jó film e a 65?

2023. április 09. - Aetius_

Moziélményes napló-bejegyzések és kritikák

Bevallom elfogult vagyok az Adam Driver - Scott Beck párossal kapcsolatban, mert egyiküket nagyon jó színésznek tartom, másikukat meg remek forgatókönyv-írónak. Adam Driver a Star Wars filmekben mint Kylo Ren az Utolsó párbajban pedig mint LeGris lovag bizonyított nálam, míg Scott Beck azzal, hogy egy szuper forgatókönyvet írt a Hang nélkülhöz. Minden adott tehát egy jó kis világvége sci-fi-kalandfilmhez így nagyon kíváncsian ültem be a 65 című filmre kedvenc Cinemámban.

65_adamdriver.jpg

Forrás: LINK

Már a sztori legelején kiderül, hogy a cím miért a 65-ös szám. Éppen 65 millió éve haltak ki ugyanis a dínók és bármilyen furcsa, de ekkor játszódik a film cselekménye is. A központi karakter: Mills (Adam Driver) egy távoli bolygón él családjával, melynek neve: Somaris-planéta. A férfi olyan kutató-utakra vállalkozik távoli galaxisokba, melyek akár 1-2 évig is eltartanak, viszont nagyon jól fizetnek. Kell is neki a pénz, mert kislánya beteg és nagyon költséges a gyógyíttatása. Az aktuális utazására egy csapat kíséri el, mély hibernációban, ám félúton egy aszteroida-mező eltéríti űrhajójukat és egy ismeretlen bolygóra zuhannak. Mint később kiderül ez a bolygó a Föld, mely éppen úgy a Kréta-korában jár (vagyis jócskán a dinoszauruszok korában).

A katasztrófát csak ketten élik túl: Mills és egy kislány, Koa (Ariana Greenblatt). A gyermek nem beszéli azt a nyelvet, amit Mills, így eleinte nehézkes közöttük a kommunikáció. De mikor rájönnek, hogy az ismeretlen bolygón kábé minden élőlény halálos veszedelmet jelent számukra és mind csak arra vágyik, hogy megegye őket, kialakul bennünk az összetartás. 

Alapvetően három síkon peregnek az események: egyrészt izgulhatunk a furcsa páros menekülés-jelenetein (melyek során különféle dínók elől próbálnak megpucolni), aztán elmerülhetünk a 40-es férfi illetve a 15 éves kamasz-lány kapcsolatának alakulásában is és végül harmadikként agyalhatunk azon, hogy mi a csudát keres egy modern felszereléssel ellátott űrhajó a 65 millió évvel ezelőtti dínó-világban.

65_film.jpg

Forrás: LINK

Erre a kérdésre nem kapunk választ, de tippeink azért lehetnek. Például időutazás vagy az a verzió, mely szerint az emberiség nem a Földről származik eredendően (hanem a filmben említett Somaris bolygóról) és csak belebotlott véletlenül bolygónkba (Mills révén). Később ide települtünk (kis létszámú populációban), miközben azért az emberré válás folyamata is végbement. Egyes emberi származásvonalak a Földön "csinálták végig" az evolúciós állomásokat, eljutva a Homo Sapiens Sapiensig, míg más származásvonalak az ide-települt kis létszámú Somaris-leszármazottaktól erednek.

Mindenesetre érdekes elmélkedésre ösztönöz bennünket a forgatókönyv, ami túlmutat egy közepes scifi-kaland keretein. Ráadásul Adam Driver is jól tolja végig az egészet és így együtt a kettő egy egészen szórakoztató és látványos thrillerré változtatja a 65 című filmet.

Jók az akciójelenetek, bár valamivel több dínót elbírtam volna és a kicsit túltolt jump scare dömping sem vészes. Valahogy hihetőek a dínók és még olyan ragadozót is kapunk, amiről én speciál soha nem is hallottam, viszont a frász kitört tőle. Az utolsó 20 perc valódi csúcsra-járatott izgalom, hiszen jön ugyebár a jól ismert aszteroida, mely kipusztítja a dínókat. Kérdés: mi lesz hőseink sorsa, hisz támadják őket T-Rexek, más őshüllők (többek közt egy böhöm nagy Spinosaurus [ami amúgy a legnagyobb valaha élt szárazföldi ragadozó, a T-Rexet is felülmúlva]) és a visszaszámlálás is sürgeti őket a becsapódásig. Szóval elég pörgős a vége.

Bevallom, nekem tetszett a film! A rövidke, 93 perces játékidő is bejött és kifelé sétálva a moziból egy cseppet sem bántam, hogy beültem rá. Értékelésem: 70%

csillagok_3egesz5.jpg

cruise_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cruise.blog.hu/api/trackback/id/tr5318098504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2023.04.11. 10:20:31

Jó film szerintem is!
Nálam simán 75% -os. Biztos megnézem újra, ha letölthető lesz. Az elemzésből hiányolom, hogy kimaradt a kislány, Koa becsapása, hiszen Mills nem árulja el neki egy ideig, hogy a szülei halottak. De igazából a film összértékén ez nem sokat változtat. Látvány + érdekesség én ezzel a két szóval írnám le. Aki bevállalja, hogy mozijegyet vesz rá, tuti jól szórakozik 93 percre. Már ha szereti a dínókat. :)))
süti beállítások módosítása